top of page

Tandblekning

Tandblekning på klinik med Philips Zoom

Boka in dig för en undersökning för en individuell plan med din tandläkare.

Hur blekning går till

Innan du bleker dina tänder ska du undersökas av en tandläkare eller tandhygienist. De bedömer om dina missfärgningar går att bleka och vilken metod som ska användas. Om du har hål måste de lagas och om du har tandsten måste den tas bort före behandlingen. Inför blekningen kommer de scanna dina tänder så att du får blekskenor för användning i hemmet efter klinik blekningen är genomförd.

Vid tandblekningen på kliniken använder tandvårdspersonalen en gel som bland annat innehåller väteperoxid. Ett speciellt skydd används också för att den starka gelen inte ska komma i kontakt med tandköttet och övriga munnen. Behandlingen tar cirka 2 timmar.

Du får med dig blekskenor och blekningsgel för fortsatt blekning i hemmet tills du når den färg du är nöjd med.

Notera att fyllningar som du har sedan tidigare kan behöva bytas ut då de inte bleks vid tandblekning.

Blekning i hemmet efter klinik blekning

Vi rekommenderar blekning över natten då salivproduktionen är låg. Efter tandborstning och användning av tandtråd lägger du en liten mängd gel i skenorna. Ta på skenorna och avlägsna överskotts gel från tandköttet med en engångs servett. Skenorna rengörs efter användning med en mjuk tandborste och kallt/ljummet vatten. Notera att varmt vatten kan få dem att ändra form.

Mat som missfärgar

Ät eller drick inte något med starka färger under behandlingen och några dagar efteråt. Det kan till exempel vara rött vin, tomatsås och blåbär.

Biverkningar 

När man bleker tänderna kan man få biverkningar. Då ska man göra ett uppehåll i behandlingen. Tandköttet kan till exempel bli svullet, sårigt eller irriterat. Det är den starka gelen som påverkat tandköttet. Man kan också få ilningar i tänderna, men det går oftast över ett par dagar efter att man upphört med behandlingen.   

 

Blekning kan även genomföras med Water Lase dental laser, både av tänderna och av tandköttet. Läs mer här 

bottom of page