top of page

Efter ditt besök

Efter lagning och rotfyllning

När det gäller att äta och dricka efter tand lagningen beror det på vilken typ av fyllning du har fått. En vanlig och permanent fyllning med komposit är klar direkt vid tandläkarbesöket, vilket innebär att du kan äta och dricka som vanligt efter behandlingen. Om du har valt att bli bedövad kan effekten sitta i några timmar efter behandlingen, men den kommer gradvis att försvinna av sig själv. Så om du har fått bedövning i samband med besöket rekommenderar vi dig att vänta tills den har slutat verka innan du äter eftersom du kan bita dig själv av misstag.

Om du däremot har fått en tillfällig tand lagning, så används ett annat material som tar längre tid att stelna. Om så är fallet kan det vara bra att avstå från att äta i cirka en timme efter behandlingen, men du kan fortfarande dricka som vanligt.

Efter behandlingen kan det ibland uppstå ömhet vid tuggning eller ilningar från tanden. Dessa obehag brukar försvinna inom några dagar. Om de fortsätter efter ett par veckor eller om du upplever svår smärta bör du kontakta oss.

Håll rent när du har kronor, broar och implantat

Konstgjorda kronor eller broar skyddar inte tänderna från karies eller tandlossning. Broar skapar ibland utrymmen mellan tänderna som är svåra att rengöra. Till exempel kan bakterier fastna vid övergången mellan din egen tand och den konstgjorda kronan. Håll dina tänder rena med en mjuk tandborste och fluortandkräm. Vanligtvis behöver du extra fluor i form av tabletter, tuggummi eller munvatten. Du kan också behöva en extra liten interdentalborste och tandtråd för att komma åt och rengöra. Du får vid dina besök individuella råd om hur du bäst sköter dina tänder för att förhindra att du utvecklar problem med tänderna. Om du har många kronor eller broar i munnen är det extra viktigt att du träffar din tandhygienist regelbundet.

bottom of page